:

Vad får man i snitt i pension?

Innehållsförteckning:

  1. Vad får man i snitt i pension?
  2. Hur gör man för att få pensionärsrabatt?
  3. Hur kan du ta ut din pension samtidigt som du börjar arbeta?
  4. Kan du göra en pensionsprognos på mina sidor?
  5. Varför tar du ut allmän pension samtidigt?

Vad får man i snitt i pension?

Medelpensionären har en pension på någonstans mellan 20 000 och 25 000 kronor i månaden före skatt. I den här gruppen finns många manliga pensionärerna, det vill säga de som haft ett långt arbetsliv med hyfsad lön. Här finns även de som haft en bra inkomst men som kanske valt att gå i pension tidigare.

Hur gör man för att få pensionärsrabatt?

För att ta del av pensionärsrabatt måste du ha fyllt 65 år. Men det finns möjlighet att få pensionärsrabatt tidigare än det. Om du är under 65 och tar ut del eller hela din allmänna pension, är det bra med ett pensionärsintyg som bevisar att du är berättigad till eventuella pensionärsrabatter.

Hur kan du ta ut din pension samtidigt som du börjar arbeta?

Att arbeta samtidigt som du börjar ta ut hela eller delar av din pension går ofta bra. Du kan också välja att bara ta ut en sorts pension, till exempel bara premiepension eller bara privat sparande.

Kan du göra en pensionsprognos på mina sidor?

Att logga in på Mina sidor och göra en pensionsprognos är ett bra sätt att få en uppfattning om din framtida pension och lära dig mer om hur olika händelser i livet påverkar den. Prognosen visar alla delar i pensionen, det vill säga din allmänna pension, tjänstepension och eventuellt eget sparande. Se hela din pension på Mina sidor

Varför tar du ut allmän pension samtidigt?

Arbetar du och tar ut pension samtidigt får du lägre eller ingen a-kassa. Tar du ut allmän pension påverkas alltid a-kassan. Tar du ut pension, även om det är en så liten del som en fjärdedel av premiepensionen, så har du inte rätt till full a-kassa. Dagpengen minskar med beloppet som du tar ut i pension.