:

Vad behöver man för att bli handläggare?

Innehållsförteckning:

  1. Vad behöver man för att bli handläggare?
  2. Var kan man jobba som utredare?
  3. Vad är en utredningsledare?
  4. Hur blir jag en utredare?
  5. Vad krävs för att jobba som utredare?
  6. Vad krävs för att bli en bra utredare?

Vad behöver man för att bli handläggare?

Ofta räcker det med allmän "gymnasiekompetens" men ibland krävs det någon form av eftergymnasial utbildning från högskola eller yrkeshögskola. De vanligaste högskoleutbildningarna bland handläggare är beteendevetare, jurist, civilekonom/ekonom, samhällsvetare och socionom.

Var kan man jobba som utredare?

De flesta utredare arbetar inom stat, kommun eller landsting/region. Man kan också arbeta inom organisationer, på större företag eller vara egenföretagare. När utredaren får ett uppdrag börjar man med att samla in fakta kring området som ska utredas.

Vad är en utredningsledare?

Utredare tar fram, sammanställer, utvärderar och drar slutsatser från olika typer av information. De handlägger ofta ärenden som kommer till en verksamhet och har då som uppgift att ta fram fakta, göra konsekvensbeskrivningar och skriva utlåtanden.

Hur blir jag en utredare?

Där kommer du att få en bra grundutbildning inom politik, samhälle och historia, kunskaper som kan vara bra att ha som utredare. Som utredare kan det vara bra att du har kunskaper inom ekonomi och juridik när du ska analysera olika processer.

Vad krävs för att jobba som utredare?

De flesta utredare/kvalificerade handläggare har högskoleutbildning. Inriktningen varierar och ofta är utredaren specialist inom ett område, exempelvis naturvård, samhällsplanering, sociologi, statsvetenskap eller nationalekonomi och har därför också en utbildning inom sitt specialområde.

Vad krävs för att bli en bra utredare?

Personliga egenskaper. Personliga egenskaper som krävs för att trivas i och lyckas med yrkesrollen "Civil utredare" är att man är en strukturerad person med god analytisk förmåga samt har problemlösningsorienterat fokus. Det är viktigt att du har en god förmåga att arbeta både självständigt och att samarbeta i grupp.