:

Vad gäller vid intern rekrytering?

Innehållsförteckning:

  1. Vad gäller vid intern rekrytering?
  2. Varför rekrytera internt?
  3. Måste man utlysa tjänster?
  4. När ska tjänsten tillsättas?
  5. Vad menas med intern sökande?
  6. Vad innebär extern rekrytering?

Vad gäller vid intern rekrytering?

Kandidaten ska varken ha fördelar eller nackdelar av att vara just en intern sökande. Det ska fortfarande vara en objektiv rekryteringsprocess. För att hålla rekryteringen rättvis ska som vanligt en kravprofil tas fram och en annons ska skrivas.

Varför rekrytera internt?

En av fördelarna med att rekrytera internt är att de sökande är väl insatta i verksamheten. Du känner ofta till de sökande, vilka kompetenser de har och hur de fungerar på arbetsplatsen. Det är dessutom motiverande för medarbetarna att veta att det finns utvecklingsmöjligheter inom företaget.

Måste man utlysa tjänster?

Det är bara statliga lärartjänster som måste utlysas, enligt § 6 i anställningsförordningen. Många kommuner och även friskolor har dock en policy om att de flesta tjänster ska utlysas internt och ofta externt. SKR, Sveriges kommuner och regioner, har ingen rekommendation om hur kommuner bör göra.

När ska tjänsten tillsättas?

Grundregeln är att om du under en femårsperiod haft ett vikariat eller en allmän visstidsanställning i sammanlagt två år, ska din anställning automatiskt övergå i en tillsvidareanställning.

Vad menas med intern sökande?

Interna kandidater kommer oftast att se karriärmöjligheter som ett värde i sig och därför inte vara lika tuffa i förhandlingarna. En extern kandidat tenderar att pressa lönen för att tjänsten ska vara attraktiv nog att byta till. Vid internrekrytering är kandidaten välkänd av företaget.

Vad innebär extern rekrytering?

Intern rekrytering innebär att en redan anställd medarbetare blir befordrad och får en ny tjänst som ledare. Extern rekrytering innebär att en ny medarbetare kommer utifrån och erhåller en tjänst som ledare.