:

Vad händer om hästen äter mögligt hö?

Innehållsförteckning:

  1. Vad händer om hästen äter mögligt hö?
  2. Kan hö börja brinna?
  3. Varför blir hö varmt?
  4. Varför blöder en häst näsblod?
  5. Varför hostar hästar?

Vad händer om hästen äter mögligt hö?

En häst kan dö av att äta mögligt hö. Den vanligaste dödsorsaken av mögligt hö är kolik. Förutom kolik kan giftigt mögel i andningssystemet orsaka kroniska andningssjukdomar med livshotande men. Att mata sin häst med mögligt hö är farligt.

Kan hö börja brinna?

"Under normala förhållanden, då fodret eller spånet torkats väl före inlagringen och lagras så att det inte återfuktas, är risken för självantändning mycket liten. Om man däremot lagrar in material som är dåligt eller ojämnt torkat ökar riskerna."

Varför blir hö varmt?

Jäst kan växa både i från- och närvaro av syre. Jästsvamparna är inte farliga men kan göra att fodret tar värme väldigt snabbt, det vill säga att det blir varmt väldigt snart efter det att plasten tagits av. Värmebildningen gör också att andra mikroorganismer, som kan utgöra hälsorisker för hästen, börjar tillväxa.

Varför blöder en häst näsblod?

Sjukdomar som gäller blodcirkulationen är ofta allvarliga men mera sällan förekommande på häst. Hjärtmuskelskador och näsblödning förekommer oftast på tävlingshästar. Näsblödning kan vara ett symptom på annan sjukdom. Ibland inträffar näsblod när veterinären för ner en sond eller endoskop genom hästens näsa.

Varför hostar hästar?

Hosta hos häst kan bero på många olika saker. Förkylningar i form av virus- eller bakterieinfektioner är den vanligaste orsaken. Kvarka och influensa är allvarligast av de infektionssjukdomar som är vanligt förekommande. Spolmaskangrepp är en annan möjlig orsak till hosta, framförallt på unga individer.