:

Vad används domkyrka till?

Innehållsförteckning:

  1. Vad används domkyrka till?
  2. Vad gör en präst?
  3. Hur går en nattvard till?
  4. Vad är domkyrka känd för?
  5. Vad krävs för att bli präst?

Vad används domkyrka till?

En katedral (av grekiskans cathedra, "lärostol") eller domkyrka (av latinets Domus Dei, "Guds hus") är den kyrka i ett stift där biskopen residerar.

Vad gör en präst?

Prästen håller gudstjänster och andakter och är ansvarig för att kyrkliga handlingar följer Kyrkoordningen, dvs Svenska kyrkans eget regelverk. Att döpa, konfirmera, viga och begrava hör till prästens uppgifter. En präst möter människor i alla åldrar och från alla delar av samhället.

Hur går en nattvard till?

I nattvardsgudstjänsten får den kristne genom brödet och vinet delaktighet i Kristus. Nattvarden är en fortsättning på den sista måltid Jesus åt med sina lärjungar. För de kristna blir därför nattvarden ett möte med den korsfäste och uppståndne Jesus.

Vad är domkyrka känd för?

Bland kyrkoskatterna finns bland annat det förgyllda skrinet med Erik den heliges reliker som står i ett sidokapell nära högaltaret. Även Gustav Vasa, Johan III och deras gemåler, Magnus Stenbock, Emanuel Swedenborg, Carl von Linné och Nathan Söderblom är begravda i Uppsala domkyrka.

Vad krävs för att bli präst?

För att bli präst i Svenska kyrkan behöver du minst en magisterexamen i teologi/religionsvetenskap. Du behöver även bli antagen som prästkandidat i ett stift. Efter den akademiska utbildningen vid EHS följer sedan ett års avslutande studier vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut.