:

När MBL 11?

Innehållsförteckning:

  1. När MBL 11?
  2. Vad innebär primär förhandlingsskyldighet enligt MBL?
  3. Vad säger reglerna i MBL om tolkningsföreträde?
  4. Vad säger paragraf 11?
  5. När ska man MBL förhandla?
  6. Vilken Lagparagraf reglerar rätten för arbetstagar och arbetsgivarorganisationer samt arbetstagare att vidta stridsåtgärder?
  7. När ska man samverka?
  8. Hur får du ersättning för resor till och från sjukhus?
  9. När ska du anmäla sjukskrivning?
  10. Hur mycket kostar det att vara inlagd på sjukhus?
  11. Hur ska du anmäla sjukskrivning hos Försäkringskassan?

När MBL 11?

11 § MBL – förhandlingar med organisation som har kollektivavtal med arbetsgivaren. viktigare förändring av verksamheten, viktigare förändring av arbets- eller anställningsförhållanden för arbetstagare som tillhör organisationen.

Vad innebär primär förhandlingsskyldighet enligt MBL?

Primär förhandlingsskyldighet innebär att en arbetsgivare med kollektivavtal på eget initiativ ska förhandla med det eller de fackförbund som har kollektivavtal på arbetsplatsen, inför olika typer av beslut.

Vad säger reglerna i MBL om tolkningsföreträde?

I vissa situationer kan facket använda sig av tolkningsföreträde, vilket innebär att den fackliga uppfattningen gäller till dess domstol bestämmer annat (33-37 §§ MBL). Reglerna innehåller vissa förhandlingsregler. Tvist uppkommer så fort facket gör gällande en annan uppfattning än arbetsgivaren.

Vad säger paragraf 11?

11 § Innan arbetsgivare beslutar om viktigare förändring av sin verksamhet, skall han på eget initiativ förhandla med arbetstagarorganisation i förhållande till vilken han är bunden av kollektivavtal.

När ska man MBL förhandla?

En arbetsgivare som har tecknat kollektivavtal är skyldig att på eget initiativ förhandla med den lokala fackföreningen innan det fattas beslut om viktigare förändringar av verksamheten. Detta är den primära förhandlingsskyldigheten enligt 11 § Medbestämmandelagen (MBL).

Vilken Lagparagraf reglerar rätten för arbetstagar och arbetsgivarorganisationer samt arbetstagare att vidta stridsåtgärder?

Lag (2019:503). 42 § En arbetsgivar- eller arbetstagarorganisation får inte anordna eller på något annat sätt föranleda en olovlig stridsåtgärd. En sådan organisation får inte heller genom understöd eller på något annat sätt medverka vid en olovlig stridsåtgärd.

När ska man samverka?

Samverkansavtalet som grund för bättre verksamhet och arbetsmiljö. Samverkan är extra viktigt när verksamheten står inför förändringar där det inte finns några enkla svar. Här behövs olika kompetenser för att skapa de mest kreativa lösningarna.

Hur får du ersättning för resor till och från sjukhus?

Sjukresor. SJUKRESOR OCH FÄRDTJÄNST. Sjukresor. Du kan få ersättning för de kostnader du har haft för resor till och från exempelvis en vårdcentral, tandläkare eller ett sjukhus. Det gäller resor som du gjort på grund av sjukdom eller förlossning. Du måste alltid betala en avgift själv, den så kallade egenavgiften.

När ska du anmäla sjukskrivning?

Anmäl sjukskrivning (Försäkringskassan) Läkarintyg efter sju dagar. Om sjukskrivningen varar längre än sju kalenderdagar ska den anställda lämna ett läkarintyg till dig. Det är en förutsättning för att du som arbetsgivare ska kunna bedöma arbetstagarens rätt till sjuklön.

Hur mycket kostar det att vara inlagd på sjukhus?

Kostnaden för att vara inlagd på sjukhus varierar också över landet, men den högsta avgift som får tas ut är 100 kronor per dygn. Det finns högkostnadsskydd för både sjukvård och läkemedel, men det täcker inte alla utgifter.

Hur ska du anmäla sjukskrivning hos Försäkringskassan?

Anmäl sjukskrivning hos Försäkringskassan. Läkarintyg efter sju dagar. Om sjukskrivningen varar längre än sju kalenderdagar ska den anställda lämna ett läkarintyg till dig. Det är en förutsättning för att du som arbetsgivare ska kunna bedöma arbetstagarens rätt till sjuklön.