:

Hur kontrolleras makten?

Innehållsförteckning:

  1. Hur kontrolleras makten?
  2. På vilken nivå fattas besluten?
  3. Vad är en Nämndmyndighet?
  4. Vilka verktyg har regeringen för att styra myndigheternas verksamhet?
  5. Hur granskas makten?
  6. Vad är den offentliga makten?
  7. Vem övervakar JO?
  8. Hur kan folket påverka hur beslut fattas?
  9. Vilka tre nivåer fattas beslut på i samhället?
  10. Hur startar man en myndighet?

Hur kontrolleras makten?

Riksdagen representerar medborgarna i Sverige och ska kontrollera regeringens och myndighe ternas arbete. Det kallas kontrollmakt och är en granskning i efterhand som ska skydda medbor garna mot maktmissbruk. Riksdagen följer upp beslut och bevakar att skattepengarna används rätt.

På vilken nivå fattas besluten?

Det är riksdagen som stiftar lagarna i Sverige. Beslut som riksdagen fattar är beslut som gäller i hela Sverige. Det betyder att riksdagen fattar beslut på den nationella nivån.

Vad är en Nämndmyndighet?

En nämndmyndighet leds av en nämnd. Nämnden består som regel av det antal ledamöter som regeringen bestämmer. En av ledamöterna ska vara ordförande och en ska vara vice ordförande. Exempel på nämndmyndigheter är Statens överklagandenämnd och Rättshjälpsnämnden.

Vilka verktyg har regeringen för att styra myndigheternas verksamhet?

Varje år beslutar regeringen om regleringsbrev för myndigheterna. I regleringsbrevet står det hur myndigheten ska arbeta och hur mycket pengar den kan använda. Regeringen kan alltså styra hur myndigheterna ska arbeta. Men regeringen får aldrig styra över hur myndigheten använder lagarna.

Hur granskas makten?

En av riksdagens viktigaste uppgifter är att kontrollera hur regeringen sköter sitt arbete. Det kallas för riksdagens kontrollmakt. Kontrollmakten ska bidra till att regeringen följer lagarna, arbetar effektivt och att medborgarna känner förtroende för den offentliga makten.

Vad är den offentliga makten?

All offentlig makt i Sverige utgår från folket och riksdagen är folkets främsta företrädare. Det står i regeringsformen – den grundlag som utgör grunden för vår demokrati. Regeringsformen beskriver hur landet ska styras, vilka demokratiska rättigheter medborgarna har och hur den offentliga makten ska fördelas.

Vem övervakar JO?

I regeringsformen, en av grundlagarna, står det vilka kontrollredskap riksdagen kan använda sig av: Konstitutionsutskottet, KU, har en speciell uppgift att granska att regeringen följer reglerna. Riksdagsledamöterna kan anmäla regeringens ministrar till KU om de tycker att någon minister gjort fel.

Hur kan folket påverka hur beslut fattas?

Modeller för hur demokratiska beslut ska fattas I en direktdemokrati (eller direkt demokrati) deltar medborgarna aktivt i själva beslutsfattandet. Det innebär att ett land eller område som styrs med direktdemokrati har många folkomröstningar där alla röstberättigade får delta i beslut om olika sakfrågor.

Vilka tre nivåer fattas beslut på i samhället?

Sverige styrs på nationell nivå, regional nivå och lokal nivå.

Hur startar man en myndighet?

Planera bildandet av myndigheten En myndighet kan bildas på flera sätt: − den kan bildas från grunden − den kan bildas genom sammanslagning av myndigheter eller delar av dem − den kan bildas genom att verksamhet flyttas från en kommun, en statlig stiftelse etc. till en myndighet.