:

Har det funnits en svensk påve?

Innehållsförteckning:

  1. Har det funnits en svensk påve?
  2. Kan pryda huvud?
  3. Har påven en tiara?
  4. Hur många påvar fanns det 1978?
  5. Hur kom påven till?

Har det funnits en svensk påve?

Det är det första påvebesöket i Sverige sedan Johannes Paulus II var här 1989 och det andra sedan reformationen. Säkerhetspådraget är i klass med när USA:s president Barack Obama besökte Stockholm.

Kan pryda huvud?

Ursprungligen var tiaran var en persisk huvudbonad i form av en filtmössa eller huvudduk. Den särskilda "upprättstående tiaran", som även omgavs av ett diadem, var en symbol för storkungen och fick endast bäras av denne. Från 800-talet och framåt användes en form av tiaran av påven.

Har påven en tiara?

Triregnum eller påvekrona avser den tiara som påven bär då han kröntes. Denna tradition upphörde 1963. Den senaste påve som kröntes enligt denna 1000-åriga tradition var Paulus VI ().

Hur många påvar fanns det 1978?

Ett år med tre påvar var inte helt oöverträffat. I påvedömets historia har det hänt ett dussin gånger att man har haft tre påvar under ett år och en gång, år 1276, hade vi till och med fyra påvar. Sista gången som det fanns tre påvar under ett år var 1605. Men 1978 var första gången under de moderna mediernas tid.

Hur kom påven till?

Påven är biskop av Rom och samtidigt kyrkans överhuvud. Enligt katolsk uppfattning går påvens ämbete tillbaka till aposteln Petrus, som Jesus utsåg till de första kristnas ledare. Påven är Jesus ställföreträdare på jorden. Franciskus är den 266:e påven.