:

Är en filial en juridisk person?

Innehållsförteckning:

  1. Är en filial en juridisk person?
  2. Vad räknas som en filial?
  3. När måste man registrera en filial?
  4. Vad är skillnad mellan filial och dotterbolag?
  5. Varför starta filial?
  6. Hur beskattas filial?
  7. Varför ska man ha dotterbolag?
  8. Varför har man dotterbolag?
  9. Hur säger man filial på engelska?

Är en filial en juridisk person?

En filial är inget aktiebolag! Filialen är inte en separat juridisk person utan en del av det utländska företaget. Ta alltid reda på de krav som gäller för filialen och det utländska företaget innan du registrerar en filial.

Vad räknas som en filial?

Filial är en företagsform som innebär att ett utländskt företag bedriver näringsverksamhet i Sverige genom ett avdelningskontor med självständig förvaltning. Ett utländskt företag får bara ha en filial i Sverige.

När måste man registrera en filial?

Hur vet jag om jag måste registrera en filial? Huvudregeln är att om ett utländskt företag bedriver näringsverksamhet i Sverige och inte gör det genom ett dotterföretag eller en agentur ska du registrera en filial. Om du är osäker kan du skriva till oss och beskriva verksamheten.

Vad är skillnad mellan filial och dotterbolag?

Till skillnad mot en filial så är ett utländskt dotterbolag en egen juridisk person. Denna legala form kan i vissa fall vara en fördel för att skapa ett skal runt den utländska verksamheten varigenom man minskar risken för det svenska bolaget om det skulle hända något oförutsett.

Varför starta filial?

Det utländska företaget beslutar sig för att inleda verksamhet i Sverige genom filial och registrerar den. Om ett utländskt företag ska bedriva näringsverksamhet i Sverige så kan det ske genom filial.

Hur beskattas filial?

Filial räknas som en del av det svenska bolaget Filialens inkomster ska därför beskattas av bolaget i Sverige men kommer i många fall uppfylla definitionen av fast driftställe i det land där filialen bildas, enligt de interna regler som gäller där.

Varför ska man ha dotterbolag?

Möjlighet att låna ut pengar mellan koncernbolag Ett holdingbolag (moderbolag) och dess dotterbolag bildar tillsammans en koncern. Om bolagen i koncernen är olika kapitalintensiva kan man under vissa förutsättningar låna ut pengar mellan dem. Detta är bara möjligt i en koncern och inte mellan fristående aktiebolag.

Varför har man dotterbolag?

Varför ska man starta ett dotterbolag? Ofta är det mer fördelaktigt att starta ett sådant än att bilda ett nytt fristående aktiebolag. Ur ett skatterättsligt perspektiv så beskattas alla bolag i en koncern, det finns dock flertalet bestämmelser för transaktioner mellan bolag inom samma bolagsgrupp.

Hur säger man filial på engelska?

filialer {pluralis} subsidiaries {plur.}