:

Var startade buddhismen?

Innehållsförteckning:

  1. Var startade buddhismen?
  2. Är alla buddhister vegetarianer?
  3. Vad är grunden till buddhismen?
  4. Vad är förbjudet inom buddhismen?
  5. Hur påverkar buddhismen och samhället varandra?
  6. På vilka olika sätt påverkas buddhismen i Thailand av turismen?

Var startade buddhismen?

Buddhismen är en stor religion i Asien. Den uppstod i Indien för ungefär 2 500 år sedan. Buddhismens grundare hette från början Siddharta Gautama. Han blev senare Buddha, som betyder den upplyste.

Är alla buddhister vegetarianer?

För alla troende buddhister gäller levnadsreglerna: inte döda, inte stjäla, inte leva i sexuell omoral, inte ljuga samt inte berusa sig. Många buddister föredrar vegetarisk mat eftersom de har stor respekt för allt levande och vissa inte gillar idén att ett djur ska dödas för att bli föda.

Vad är grunden till buddhismen?

Buddhismens lära betonar att det främst är genom etiska handlingar (karma) som buddhisten kan nå upplysning (nirvana). De fyra ädla sanningarna om duhkha ("lidandet") - inklusive den åttafaldiga vägen - utgör kärnan i den buddhistiska läran.

Vad är förbjudet inom buddhismen?

I flera av Indiens delprovinser är det förbjudet enligt lag att slakta kor. Buddhismen har heller inga bestämda regler som gäller mat. Munkarna betraktas dock som föredömen i många buddhistiska länder. En munk får inte äta mat efter klockan 12 på dagen.

Hur påverkar buddhismen och samhället varandra?

Engagerade buddhister har olika syn på hur människor bäst påverkas men förenas av att de tycker att vissa saker i samhället behöver förändras. Många försöker då få de styrande att ändra sig i en mer humanistiskt riktning.

På vilka olika sätt påverkas buddhismen i Thailand av turismen?

På vilka olika sätt påverkas buddhismen i Thailand av turismen? Enligt många förytligas landet och blir mer anti-religiöst. Fler människor blir "shopping-tokiga" och färre går in i klostren.