:

Hur gör man en kartong?

Innehållsförteckning:

  1. Hur gör man en kartong?
  2. Hur man gör pappersmassa?
  3. Hur många massabruk finns det i Sverige?
  4. Vilken råvara används för att tillverka papper?
  5. Hur gör man för att få fram papper av ved?
  6. Vilket pappersbruk är störst i Sverige?
  7. Vad är mekanisk massa?
  8. Vilka kemikalier används vid tillverkning av papper?
  9. Vad är Tetra Pak gjord av?

Hur gör man en kartong?

Tillverkning. Kartong kan tillverkas från olika källmaterial: Nyfiber eller returfiber, blekt eller oblekt pappersmassa, kemisk (sulfit- eller sulfatmassa) eller mekanisk massa, bestruken eller obestruken yta, vit eller brun baksida, med ett, två eller flera fiberskikt. Ett av skikten kallas kraftliner.

Hur man gör pappersmassa?

Den mekaniska pappersmassan tillverkas genom att vedens fibrer separeras från varandra på mekanisk väg medan kemisk pappersmassa tillverkas genom att man vid hög temperatur och med tillsats av kemikalier bryter ner och löser ut vissa komponenter ur veden, speciellt lignin.

Hur många massabruk finns det i Sverige?

Antalet pappersbruk är 38. De största pappersprodukterna är wellpapp, kartong, olika tryckpapper, förpackningspapper och tidningspapper. Av produktionen av papper och avsalumassa går ca 90 procent på export och huvvudelen av detta till EU.

Vilken råvara används för att tillverka papper?

Pappersmassa är råvaran för pappersproduktionen. Fram till mitten av 1800-talet producerades papper för hand med textila fibrer från lump. Sedan gjorde den skogliga fibern entré. Och idag är det färskfiber från skogen eller – i ökande omfattning – returfibrer som är basen i all pappersproduktion.

Hur gör man för att få fram papper av ved?

Papperstillverkning

  1. Mäldberedning. Fiberråvaran kommer till pappersbruket antingen som pumpmassa eller som balar eller rullar. ...
  2. Avvattning. I pappersmaskinen avvattnas, pressas och torkas mälden till ett färdigt pappersark. ...
  3. Pressning. ...
  4. Torkning. ...
  5. Papperets färdiggörning.

Vilket pappersbruk är störst i Sverige?

Under seklens lopp har Klippans bruk genomgått stora med- och motgångar, och från att ha varit Sveriges största pappersbruk - låt vara som handpappersbruk innan innovationen pappersmaskinen var påtänkt - har bruket krympt ihop till att nu vara ett av de minsta pappersbruken.

Vad är mekanisk massa?

Mekanisk massa används bland annat till tidningspapper, journalpapper, vissa typer av kartong som till exempel vätskekartong, och hygienpapper. Det framställs genom att veden sönderdelas och de frilagda fibrerna bearbetas mekaniskt. Vedutbytet för rena mekaniska massor är nästan 100 procent.

Vilka kemikalier används vid tillverkning av papper?

Kaolin används i sura system, vilket då ger lågt pH-, medan kalciumkarbonaten används i basiska system och ger ett högt eller neutralt pH (Arctic paper, 2011). Kemikalier qanvänds för att ge papper bättre hållfasthetsegenskaper samt för att pappret skall stöta ifrån sig vatten och få en finare nyans.

Vad är Tetra Pak gjord av?

Av vilka material är Tetra Pak förpackningar gjorda? Ungefär ¾ är kartong. Resten är plast (framförallt polyeten men även polypropen) och i våra aseptiska produkter finns även en tunn aluminiumfilm.