:

Hur jordar man på en båt?

Innehållsförteckning:

  1. Hur jordar man på en båt?
  2. Vad menas med plus jord?
  3. Varför inte minus till minus?
  4. Hur man kopplar el i båten?
  5. Hur kopplar man in ett extra batteri i båten?
  6. Hur gör man vid översvämning?

Hur jordar man på en båt?

Jord är den grön/gula ledaren i 220/380V-installationer, MEN det kan även finnas 12V-minus där, men sällan lågspänningen som skapar problemet, utan det blir när man sätter sladden i väggen och blandar ihop alltsammans igen...

Vad menas med plus jord?

Orörda originalbilar med plusjord har likströmsgenerator medan orörda originalbilar med minusjord har växelströmsgenerator. På en 1968 satt det troligen ett plusjordat elsystem, men det är förmodligen ombyggt till minusjordat precis som du misstänker.

Varför inte minus till minus?

För att det ska fungera måste all laddning av batteriet passera BMS och det fungerar bara om minuskabeln ansluts till jord och inte direkt till batteriets minuspol. Skulle du ändå göra det uppkommer ingen skada, men generatorn kommer att arbeta i onödan vilket drar bränsle.

Hur man kopplar el i båten?

Om motorn kan ladda batteriet så kopplar du de sladdarna enklast direkt till batteriet, det kan tänkas att det är samma sladdar som går till startmotorn, där får du läsa motormanualen. Från förgrenongspaneler eller brytarpanel drar du vidare till förbrukarna.

Hur kopplar man in ett extra batteri i båten?

Har man tre eller flera batterier kopplar man ihop alla minuspolerna med varandra och alla pluspolerna med varandra. Kablarna ska vara lika långa mellan polerna. Sedan ansluter man minus på det ena yttersta batteriet och plus på det andra yttersta, så att man får diagonal anslutning.

Hur gör man vid översvämning?

Bryt strömmen eftersom vattnet kan vara strömförande. Försök avleda vattnet genom att göra ett enkelt dike. Täta ventiler och andra öppningar. Om vattnet kommer in via golvbrunnarna - tryck in en filt eller handduk i brunnen och lägg en rejäl tyngd på minst tio kilo ovanpå.