:

Vad är en Milie?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är en Milie?
  2. Varför får man milier i ansiktet?
  3. Vad är Talgproduktion?
  4. Hur blir man av med prickar i ansiktet?
  5. Vad påverkar Talgproduktionen?

Vad är en Milie?

Milier är inkapslade vita talgcystor som vanligtvis sitter kring ögon eller på kinderna men milier kan även förekomma i hela ansiktet. Milier är som vita små kulor under huden och är förhårdnat talg.

Varför får man milier i ansiktet?

Anledningen till att milier uppkommer kan bero på flera anledningar. Egentligen skulle man kunna säga att handlar det om hudens egna försök till att reparera sig själv. Oftast uppkommer cystorna på grund av att huden är torr men det kan även handla om en hög talgproduktion hos den mer feta hudtypen.

Vad är Talgproduktion?

Talg produceras som ett sätt att hålla huden återfuktad och fungerar som en vattentätningsmekanism som hindrar vatten från att lämna kroppen. Talgproduktion bidrar också till att bibehålla hudens flexibilitet och kan fungera som en barriär mot skadliga bakteriella- och svampinfektioner.

Hur blir man av med prickar i ansiktet?

En skrubb för att försiktigt exfoliera ansiktet kan hjälpa. Leta efter de produkter som är doftfria och tillämpad för känslig hud. Försök undvik allt som gör din hud för torr. Produkter finns att köpa i butiker som säljer hudvårdsprodukter eller hos oss på Axelsons SPA.

Vad påverkar Talgproduktionen?

Talgproduktionen styrs av hormoner i kroppen. Detta innebär att under perioder där hormonnivåerna fluktuerar eller när man tar mediciner som påverkar hormoner kan talgproduktionen påverkas. Progesteron till exempel (som ibland finns i preventivmedel) kan öka talgproduktionen, medan a-vitamin kan minska den.