:

Vad är ett Bottenhål?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är ett Bottenhål?
  2. Hur gängar man en skruv?
  3. Vad gäller vid gängning av bottenhål?
  4. Varför konisk gänga?
  5. Vad är konisk gänga?
  6. Varför Fingänga?

Vad är ett Bottenhål?

Bottenhålen är teoretiskt beräknade på gängvallens skjuvarea och kontrollerade med dorn- dragprovning att hålla för minst skruvens brottkraft. Denna standard omfattar mått för gängade bottenhål för gänga M1,6 – M68.

Hur gängar man en skruv?

GÄNGNING: Efter att du borrat ett hål så tar du en gängtapp med rätt dimension och "gängar om", alltså skruvar i den som en vanlig skruv tills det går enkelt. Man ska inte behöva ta i när man skruvar när det är klart. Gör några varv i taget för att få det så noga som möjligt, alltså skruva in 2ggr, ut 2ggr osv.

Vad gäller vid gängning av bottenhål?

Gängtappar med spiralspår är i huvudsak gjorda för att gänga i bottenhål. Gängtappen är konstruerad så att toppens spiral driver spånorna uppåt och ur hålet, vilket minskar risken för spånklämning.

Varför konisk gänga?

Invändig gänga (hona/female) är rak och utvändig gänga (hane/male) är konisk 1:16. Tätningsmedel bör användas för att ge säker tätning. Amerikansk konisk gänga där "T" står för tapered (konisk).

Vad är konisk gänga?

Invändig gänga (hona/female) är rak och utvändig gänga (hane/male) är konisk 1:16. Tätningsmedel bör användas för att ge säker tätning. Amerikansk konisk gänga där "T" står för tapered (konisk). Gängprofil 60° och den är konisk 3/4 tum per fot (lika på samtliga dimensioner).

Varför Fingänga?

Fingängan ger hårdare inspänningskraft. Det beror på det grundläggande fysiska satsen. "Det man vinner i väg förlorar man i kraft" som oxå gäller omvänt. Tänk dig gängan utsträckt som ett sluttande plan eller en kil.