:

Hur använder man en handgranat?

Innehållsförteckning:

  1. Hur använder man en handgranat?
  2. Vem kom på granaten?
  3. Vad består en granat av?
  4. När uppfanns handgranat?
  5. Vad finns i en handgranat?
  6. Hur ser en handgranat ut?
  7. Hur mycket kostar en AK-47 på gatan?

Hur använder man en handgranat?

Granater har vanligtvis två spärrar: en spärr som är den som soldaten utlöser innan den kastas iväg, och en kemisk stubin som gör att det tar några sekunder innan laddningen exploderar. När man utlöser handgranaten exploderar pulvret och med det hela behållaren. Den vanligaste fördröjningen är runt 3 sekunder.

Vem kom på granaten?

Handgranaten uppfanns i Kina för nästan tusen år sedan, men den blev populär i Europa först under första världskriget. De kinesiska soldaterna i Song-dynastin () var de första som använde primitiva handgranater.

Vad består en granat av?

Granaten består av ett plasthölje som omgärdar 95 gram pentyl med 5 500 ingjutna stålkulor. Efter att granaten kastats dröjer det 3,5 sekunder till detonation.

När uppfanns handgranat?

De första egentliga handgranaterna med krutladdning lär först ha varit i bruk under Francesco Sforzas fälttåg 1427. Den äldsta beskrivningen av tillverkning av handgranater daterar sig från 1524 (Baptista della Valle i Venedig).

Vad finns i en handgranat?

Granaten innehåller cirka 3 000 stålkulor med en diameter på 2,5–3 millimeter som penetrerar målet. Innehållet omsluts av ett räfflat plasthölje. Handgranater kan också ha hölje av metall vilket splittras av sprängladdningen och sprids i varierande storlek. Då krävs dock än kraftigare laddning än om plast används.

Hur ser en handgranat ut?

De första handgranaterna var ihåliga järnkulor fyllda med svartkrut och försedda med stubin vilka tändes med lunta före kastet. Dessa vägde cirka 1-3 kilo och användes traditionellt i strid av så kallade grenadjärer, soldater som hade befattningen att kasta handgranater i strid.

Hur mycket kostar en AK-47 på gatan?

FAKTA: Priset på gatan En automatkarbin, AK 47, uppges kosta runt 10 000 kronor.