:

Var lyssna på hjärtat?

Innehållsförteckning:

  1. Var lyssna på hjärtat?
  2. När kan man lyssna på fostrets hjärta med stetoskop?
  3. Hur går en ekokardiografi till?
  4. När kan man känna fladder gravid?
  5. Varför Pinards stetoskop?

Var lyssna på hjärtat?

Placera stetoskopet på vänster sida av bröstkorgen under bröstvårtan, så hör du ljudet av hjärtat. Det som hörs är klaffarna mellan hjärtats hålrum som öppnas och stängs. Sätter du stetoskopet mitt på ryggen hör du lungornas andningsljud.

När kan man lyssna på fostrets hjärta med stetoskop?

Fostrets hjärtfrekvens kan auskulteras med doppler-ultraljud efter första trimestern och från mitten av graviditeten med hjälp av Pinard's stetoskop.

Hur går en ekokardiografi till?

Ultraljud av hjärta (ekokardiografi) Undersökningen går till så att du får ligga på vänster sida. En ultraljudsgivare sätts mot bröstkorgen och sänder ut ultraljud som reflekteras mot hjärtats olika delar. Signalen omvandlas till en rörlig bild på ultraljudsapparatens bildskärm. Undersökningen tar mellan 30-60 minuter.

När kan man känna fladder gravid?

Vissa kvinnor känner av fosterrörelser redan i vecka 13. Men vanligtvis dröjer det lite till, kanske ändå fram till vecka 22 om du är förstföderska.

Varför Pinards stetoskop?

Pinards stetoskop och trätratt är till god hjälp för att verifiera fostrets hjärtljud och utesluta att det är mammans puls som registreras. Med trätratt är rekommenderat användning först från mitten av graviditeten. Stetoskopet är tillverkat för hand av noggrant utvalda bokträd som är minst 3 år.