:

Hur anmäler man till Reklamombudsmannen?

Innehållsförteckning:

  1. Hur anmäler man till Reklamombudsmannen?
  2. Vad innebär det att en reklam är diskriminerande?
  3. Vad är ro?
  4. Vad menas med marknadsföringslagen?
  5. Vad är syftet med marknadsföringslagen?
  6. Vem står bakom ro?

Hur anmäler man till Reklamombudsmannen?

Vad måste anmälan innehålla? Anmälan måste vara skriftlig. Den ska innehålla namn, kontaktinformation och en motivering om varför anmälaren anser att reklamen strider mot ICC:s regler. Annonsören får alltid ta del av anmälan och anmälan kan inte göras anonymt.

Vad innebär det att en reklam är diskriminerande?

Det innebär att reklam som uppmanar eller överser med någon form av diskriminering, inbegripet ras, nationalitet, härkomst, sexuell läggning, kön, ålder, funktionsnedsättning eller religion inte kan anses vara etisk enligt ICC:s regler.

Vad är ro?

RO, som är branschens egna självreglering är en oberoende stiftelse som granskar och prövar att reklamen följer god marknadsetik i enlighet med ICC:s regler för reklam och marknadskommunikation.

Vad menas med marknadsföringslagen?

Marknadsföringslagen innehåller ett särskilt förbud mot vilseledande och aggressiv marknadsföring. Marknadsföring är vilseledande om den innehåller felaktiga påståenden eller framställer varan på ett vilseledande sätt.

Vad är syftet med marknadsföringslagen?

1 § Denna lag har till syfte att främja konsumenternas och näringslivets intressen i samband med marknadsföring av produkter och att motverka marknadsföring som är otillbörlig mot konsumenter och näringsidkare. Lag (2020:338).

Vem står bakom ro?

Reklamombudsmannen är instiftad av näringslivet på initiativ av Sveriges Annonsörer och Näringslivets delegation för marknadsrätt. De prövande instanserna är Reklamombudsmannen (RO) och Reklamombudsmannens opinionsnämnd (RON).