:

Vad är en F gas?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är en F gas?
  2. Vad är AC utbildning?
  3. Vem är operatör köldmedia?
  4. Får vem som helst jobba med AC?
  5. Hur får man Kylcertifikat?
  6. Vad kostar en kyltekniker i timmen?
  7. Hur mycket tjänar en kyl och Värmepumptekniker?
  8. Hur mycket tjänar en Kylmontör?

Vad är en F gas?

Förenklat kan man säga att f-gaser består av kolväten som innehåller fluoratomer. Utöver de kemiska namnen har de beteckningar som till exempel HFC-23, HFC-143a, PFC-14, R32, R134a, R404a eller liknande. Svavelhexafluorid räknas också till de fluorerade växthusgaserna.

Vad är AC utbildning?

Efter avslutad utbildning ska du ha kunskap om varför, och hur, de vanligaste verktygen används vid service på AC i fordon. Du har också fått förståelse för kylprocessen i en AC och lärt dig vilka regler och myndighetskrav som gäller för fluorerade växthusgaser.

Vem är operatör köldmedia?

Det är normalt sett den som är ägare som är operatör. Om ägaren inte har rådighet över utrustningen så är operatören den fysiska eller juridiska person som har det faktiska tekniska ansvaret för de produkter och den utrustning som omfattas av denna förordning (EU art 2.8).

Får vem som helst jobba med AC?

Personcertifikat kategori V Sedan tidigare så kräver svensk lag att för att göra ingrepp i mobila system som innehåller mindre än tre kilo fluorerade köldmedier, till exempel en AC i en personbil med köldmediet HFC-134a, att minst en person har ett aktivt personcertifikat lägst kategori V på servicestället.

Hur får man Kylcertifikat?

För att ansöka om kylcertifikat krävs att du avlägger godkänt teoretiskt och praktiskt prov på något av de olika examinationscentra runt om i landet. Om du har certifikat i aktuell kategori sedan tidigare krävs endast ett nytt teoretiskt prov vart femte år; kallat omexaminering.

Vad kostar en kyltekniker i timmen?

En kylfirma debiterar mellan 3 kr per timme plus moms, beroende på var i landet den är och vilket typ av arbete som görs.

Hur mycket tjänar en kyl och Värmepumptekniker?

Vanligtvis börjar man på en lön mellan 26.000 och 29.500 kr. Dock kan man tjäna betydligt mer det finns möjlighet till att jobba övertid.

Hur mycket tjänar en Kylmontör?

34 600 kronor. Medellönen är ett snitt mellan alla personers lön i yrket, alltså summan av alla löner delat med antalet personer.