:

Vad är Halofenomenet?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är Halofenomenet?
  2. Vad kallas en ring runt solen?
  3. Vad betyder irrbloss?
  4. Finns irrbloss?
  5. Vem är Lyktgubben?
  6. Har efterföljare korsord?
  7. Har Epigon efter sig?

Vad är Halofenomenet?

Halo är ett väderfenomen som relativt ofta framträder på himlen, många gånger i samband med annalkande frontsystem och nederbördsområden. Halon kan vara ett tecken på en förändring i vädret, men säkert är det inte. Fenomenet uppstår då sol- eller månljuset bryts och reflekteras i iskristaller som svävar i atmosfären.

Vad kallas en ring runt solen?

Tunna, höga fjädermoln (cirrus) eller slöjmoln (cirrostratus) ger ofta halon eftersom de innehåller ”rätt sorts” iskristaller. På vintern kan halofenomen också bildas närmare marken, när iskristallerna i frostdimma eller dis bryter solljuset. Det vanligaste är en ring runt solen.

Vad betyder irrbloss?

Irrbloss eller ignis fatuus är små mystiska ljus på hedar, myrar och i kärr.

Finns irrbloss?

I nyare isländsk folktro är en vafrlogi ett irrbloss som sägs utpeka var det finns dolda skatter. I folktron kallades dessa irrbloss eller lyktgubbar och sades ibland vara själar som inte fått ro efter döden. På dagen bär hon en grå mantel, men om natten dansar hon som ett irrbloss vid tjärnens strand.

Vem är Lyktgubben?

En lyktgubbe är en olycklig stackare som irrar omkring under natten med sin lykta. Ibland sägs det att han vaktar en skatt. Eller annars kan det vara en död lantmätare som har gjort en massa fel, när han skulle mäta böndernas åkrar.

Har efterföljare korsord?

Synonymer till efterföljare

  • efterapare, eftersägare, eko, papegoja, efterhärmare, epigon; efterträdare, arvinge; lärjunge, adept, anhängare. motsatsord. original; föregångare, banbrytare.
  • Användarnas bidrag. arvtagare.

Har Epigon efter sig?

Epigoner (grekiska epi'gonoi, senare födda) är personer inom särskilt vetenskap, konst och litteratur som i avsaknad av mera framstående originalitet fullföljer den riktning som angivits av stora föregångare − efterbildare, härmare.