:

När krävs dokumentet Waybill?

Innehållsförteckning:

  1. När krävs dokumentet Waybill?
  2. Vad menas med cabotagetrafik?
  3. När skall Interbus dokument fyllas i?
  4. Vad är en Waybill?
  5. Vad menas med tredje lands trafik?
  6. Hur länge gäller ett gemenskapstillstånd?
  7. Vad är specialtillstånd när det gäller godstrafik utanför EU EES?
  8. Vilken färg har certifikatet intyget vid transport för egen räkning?
  9. Vilka regler gäller för cabotagetransporter inom EU och EES?

När krävs dokumentet Waybill?

Om du ska köra beställningstrafik (tillfällig trafik) i länder utanför EU och EES krävs ett kontrolldokument (Way-bill, grönt häfte). Dokumentet kan antingen ha formen av Interbusöverenskommelsens färdbladshäfte eller vara ett ASOR-dokument.

Vad menas med cabotagetrafik?

I förordningen tillåts även cabotage vid persontransporter, på samma sätt som vid godstransporter, förutsatt att cabotagetrafiken inte är transportens huvudsyfte (dvs. den måste ske efter en reguljär internationell transport).

När skall Interbus dokument fyllas i?

Interbus-överenskommelsen reglerar vissa tillfälliga internationella transporter. När sådana transporter utförs ska ett färdblad som följer mallen i Interbus-överenskommelsen alltid finnas med i fordonet. Färdbladet ska vara ifyllt innan resan påbörjas.

Vad är en Waybill?

För att få bedriva beställningstrafik (tillfällig trafik) krävs ett kontrolldokument ett så kallat (Waybill). Du ansöker om Waybill-häfte hos Transportstyrelsen. Kontrolldokumentet består av ett färdblad, som finns i häften om 25 löstagbara blad med kopia.

Vad menas med tredje lands trafik?

Transport som sker med ett vägmotorfordon som är registrerat i ett land mellan en plats för lastning i ett andra land och en plats för lossning i ett tredje land. Denna transport kan omfatta transitering genom ett eller flera ytterligare länder.

Hur länge gäller ett gemenskapstillstånd?

Gemenskapstillstånd. För att bedriva internationella godstransporter inom EU/EES krävs ett gemenskapstillstånd, och det utfärdas till den som har tillstånd att bedriva internationell godstrafik. Ansökan sker till Transportstyrelsen och giltighetstiden för tillståndet är 10 år.

Vad är specialtillstånd när det gäller godstrafik utanför EU EES?

Ett specialtillstånd utfärdas till utländska transportörer etablerade i ett land som Sverige inte slutit något vägtransportavtal med. Ett specialtillstånd medger en bilateral transport eller transittransport tur och retur till, från eller genom Sverige.

Vilken färg har certifikatet intyget vid transport för egen räkning?

Tillståndet trycks på blått papper och giltighetstiden för tillstånd är tio år. En vidimerad kopia av tillståndet som är utfärdad av Transportstyrelsen ska finnas med i bussarna.

Vilka regler gäller för cabotagetransporter inom EU och EES?

I förordningen om internationella vägtransporter inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) finns bestämmelser om att sanktionsavgift ska påföras det transportföretag som utför transporter i strid med villkoren för cabotagetransporter i EU-regelverket och om ansvar för beställare av sådana transporter.