:

Hur långt mellan högtalarna?

Innehållsförteckning:

  1. Hur långt mellan högtalarna?
  2. Vad ska högtalare stå på?
  3. Hur kan man förstärka ett ljud?
  4. Vart ska man placera baslådan?
  5. Måste man spela in högtalare?

Hur långt mellan högtalarna?

Börja med ett avstånd på 15–20 cm till väggen bakom och prova dig fram. Om du vinklar in högtalarna mot din lyssningsposition kan ljudet både förbättras och försämras beroende på hur ditt lyssningsrum och dina högtalare är beskaffade.

Vad ska högtalare stå på?

Dina högtalare ska stå på ett sätt i rummet så att det inte uppstår stående vågor. Ett enkelt sätt är att ställa högtalarna på ett avstånd från väggen som inte är jämnt delbart med rummets bredd. Om rummet är 4 meter brett, så ställ dem inte 1 meter eller 0,5 meter från sidoväggen, utan hellre till exempel 0,6 meter.

Hur kan man förstärka ett ljud?

Människan har använt sig av enkla metoder för att förstärka ljud i flera tusen år. En kupad hand framför munnen är ett enkelt exempel, precis som grammofonernas tratt. Det kallas akustisk förstärkning. Numera är de flesta maskiner som förstärker och återger ljud elektroniska.

Vart ska man placera baslådan?

Placera baslådan i lyssningspositionen, dvs i fåtöljen eller soffan om det är där ni sitter. Sätt en låt med bra basspår på repeat. Lyssna därefter med örat ungefär i positionen där subwoofern kommer stå på golvet på flera olika platser tills du hör en plats det låter bra.

Måste man spela in högtalare?

Du behöver inte "spela in" dina högtalare på speciellt hög ljudnivå. Det enklaste är att fasvända den ena och ställa den mot den andra så tar ljudet från respektive högtalare ut varanda, och låter mindre. Man spelar in högtalare för att högtalarelementen, eller upphängningarna ska mjukas upp.