:

Vad säger Kina om kriget i Ukraina?

Innehållsförteckning:

  1. Vad säger Kina om kriget i Ukraina?
  2. Vad kommer från Ryssland?
  3. Kan Kina stoppa kriget i Ukraina?
  4. Kan Kina hjälpa Ukraina?
  5. Hur ställer sig Kina?
  6. Vad köper vi från Ryssland?

Vad säger Kina om kriget i Ukraina?

Kriget i Ukraina är inte Rysslands fel – utan Natos. Och sanktionerna mot Ryssland har skapat den internationella energikrisen och den hotande matbristen. Det är det budskap som trummas ut i den kinesiska propagandaapparaten.

Vad kommer från Ryssland?

Av Rysslands invånare är drygt fyra femtedelar etniska ryssar, det vill säga östslaver med ryska som modersmål. Vid sidan av ryssar finns en mängd andra folkslag av skilda ursprung. Största minoriteter är tatarer och ukrainare. Andra betydande minoriteter är basjkirer, tjuvasjer, tjetjener, armenier och vitryssar.

Kan Kina stoppa kriget i Ukraina?

Ett exempel på det var att Ukrainas utrikesminister den 1 mars i ett samtal med sin kollega i Peking bad Kina stoppa kriget. Men Peking har – hittills – skyllt krisen på USA och säger sig acceptera Rysslands krav att Nato ska rullas tillbaka.

Kan Kina hjälpa Ukraina?

Kina har vidhållit en neutral status och har än så länge inte velat ta ställning till kriget i Ukraina. Under en pressträff på måndagen lovade Kinas utrikesminister Wang Yi humanitärt stöd till krisens offer, men sade samtidigt att Ryssland är Kinas "viktigaste strategiska partner".

Hur ställer sig Kina?

Det som däremot kan bli ett problem är om sanktionerna införs nu, samtidigt som landet upplever en ny våg i spridningen av coronaviruset. En nedstängning har bland annat införts i storstaden Shenzhen, där flera av landets största företag har verksamhet.

Vad köper vi från Ryssland?

Från Ryssland importerar Sverige huvudsakligen råvaror, främst olja men också kemikalier och propan. Runt 500 svenska företag är verksamma i Ryssland. Svenska investeringar sker, förutom inom ovanstående branscher, också inom detaljhandeln, exempelvis inredning och kläder.