:

När får man ha sommardäck 2022?

Innehållsförteckning:

  1. När får man ha sommardäck 2022?
  2. Får man köra med sommardäck efter 1 december?
  3. Får man köra med sommardäck när det är snö?
  4. Får man köra med sommardäck på vintern om det inte är vinterväglag?
  5. Vad händer om man kör med dubbdäck efter 15 april?
  6. När är det farligt att köra med sommardäck?
  7. Hur mycket får man i böter om man kör med sommardäck?
  8. När är det bäst att köpa sommardäck?

När får man ha sommardäck 2022?

Transportstyrelsen sätter upp specifika datum för när det är dags att byta däck. I år är kraven på vinterdäck från 1 december 2021 till 31 mars 2022. Dubbdäck är tillåtna från 1 oktober 2021 till 15 april 2022.

Får man köra med sommardäck efter 1 december?

Du måste använda vinterdäck vid vinterväglag under tidsperioden 1 december - 31 mars. Du får använda dubbdäck under tidsperioden 1 oktober - 15 april. Det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 16 april - 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.

Får man köra med sommardäck när det är snö?

Vi rekommenderar att man inte använder sommardäck om det finns snö, is eller om det ofta är frysgrader. På vintern ska du ha vinterdäck på din bil.

Får man köra med sommardäck på vintern om det inte är vinterväglag?

1 april till 30 november = om det inte är vinterväglag ska du använda sommardäck. 1 dec till 31 mars = du måste enligt lag ha vinterdäck. 1 oktober till 15 april = om det är vinterväglagfår du enligt lag använda dubbdäck.

Vad händer om man kör med dubbdäck efter 15 april?

Om man kör med dubbdäck under otillåten tidsperiod (16 april – 30 september så är bötesbeloppet 500 kr. Om man kör med dubbdäck på otillåten gata (exempelvis Hornsgatan i Stockholm) så är bötesbeloppet 1000 kr.

När är det farligt att köra med sommardäck?

Sämre grepp på barmark – Enligt lagen får man köra med dubbdäck fram till den 15 april och även längre om det råder eller förväntas vinterväglag. Med dubbfria vinterdäck kan man fortsätta att köra ännu längre tills temperaturen håller sig stadigt över +5 grader.

Hur mycket får man i böter om man kör med sommardäck?

Om polisen ertappar dig med sommardäck fast det är snö eller is på vägen eller om du har dubbdäck när det inte är tillåtet riskerar du böter på upp till 1 000 kronor. Polisen kan också välja att utfärda en varning om det inte är uppenbart att du begått ett fel.

När är det bäst att köpa sommardäck?

När ska jag köpa sommardäck? Sommardäck är billigast att köpa i december och januari. Då råder lågsäsong på däckverkstäderna och kanske har några av dem även mellandagsrea där det går att göra fynd. Framåt våren blir det högsäsong för att byta till sommardäck och det märks till viss del även på däckpriserna.