:

Vad är problemavfall?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är problemavfall?
  2. Vad är Avfallsämne?
  3. Var slänger man rengöringsmedel?
  4. Vart slänger man kemikalier?
  5. Hur ser Avfallstrappan ut?
  6. Hur sorterar man rengöringsmedel?
  7. Var lämnar man farligt avfall?
  8. Hur gör man sig av med överblivna lösningar av kemikalier?

Vad är problemavfall?

Farligt avfall (tidigare kallat problemavfall) är ett ämne eller ett föremål som tagits ur bruk och som kan utgöra en särskild fara eller orsaka skada för hälsan eller miljön.

Vad är Avfallsämne?

Med avfall menas alla föremål eller ämnen som vi vill göra oss av med eller som vi är skyldiga att göra oss av med. Ekonomiskt värde, användning eller återanvändning spelar ingen roll för att definiera något som avfall eller inte. Hur avfall ska definieras är gemensamt för hela EU.

Var slänger man rengöringsmedel?

Lämnas till:

  • Återvinningscentral.
  • Farligt avfall-bilen.

Vart slänger man kemikalier?

Förpackningar med rester av kemikalier ska lämnas som farligt avfall till kommunens återvinningscentral, miljöstation eller liknande. Om burken eller flaskan är märkt med någon av de tre symbolerna ovan ska den lämnas som farligt avfall även om den är helt tom och torr.

Hur ser Avfallstrappan ut?

Avfallstrappan, eller ”avfallshierarkin”, är ett EU-direktiv som är antaget i den svenska miljöbalken och styr hur vårt avfall ska tas om hand. Här presenteras avfallstrappans fem nivåer: minimera, återanvända, återvinna, utvinna energi och deponera. I Sverige är vi bra på att återvinna, och vi blir allt bättre!

Hur sorterar man rengöringsmedel?

Rester av rengöringsmedel är farligt avfall. Syror och alkalier är frätande och förekommer i exempelvis toalettrengöringsmedel, kalkborttagare, klorin, ugnsrengöringsmedel och propplösare. Överblivet rengöringsmedel lämnas som farligt avfall på återvinningscentralen.

Var lämnar man farligt avfall?

Här lämnar du farligt avfall Det farliga avfallet lämnar du i en samlare, på en miljöstation, en återvinningscentral eller till Farligt avfall-bilen. Det finns miljöstationer öppna för allmänheten i flera av Grefab:s fritidsbåtshamnar.

Hur gör man sig av med överblivna lösningar av kemikalier?

5.1 Rester och överblivet av kemikalier, drivmedel, bekämpningsmedel m.m. Kemikalierester och överblivna kemikalier från laboratorieverksamheten lämnas i kemikalieskåpet på hyllan med märkningen avfall kemikalier/waste chemicals.